Wszystko zaczęło się jeszcze w 1946 roku gdy mój dziadek Stanisław Młynarczyk założył pierwszą w Lesznie
Wytwórnię Lodów Jadalnych "Pingwin"







Pomimo trudnego okresu powojennego zdobywał maszyny, urządzenia i już w 1947 roku opatentował swoje
pierwsze lody na patyku Pingwin-Alka.


Dystrybucją zajmowali się sprzedawcy na wózkach – rikszach.


Od samego początku istnienia firmy lody tworzone były tylko z naturalnych polskich surowców według receptury założyciela firmy. Do dnia dzisiejszego receptura ta nie uległa zmianie. Pomimo zmiany czasów i trendów nadal trzonem produkcji są lody tradycyjne: Pingwin i Cassate.

Nasze lody produkujemy bez użycia chemicznych dodatków, konserwantów, ulepszaczy i sztucznych barwników. Głównymi składnikami są: prawdziwe mleko, jajka i cukier. Dzięki swej naturalności przechodzą swój renesans
i zdobywają coraz większe grono swoich zwolenników – konsumentów, którzy doceniają naturalną zdrową żywność.

Przez 10 – lecia produkcji, mój dziadek, ojciec a teraz ja, dokładamy wszelkich starań aby nasze lody były zdrowe
i smakowały. Doświadczenie, które zdobyliśmy pozwala nam na ciągła modernizacją Wytwórni, pracującej zgodnie z systemem HACCP.

Nawet nowa gama naszych lodów- rożki i 900 ml oparta jest tylko na naturalnych składnikach.
Nigdy nie podjeliśmy się przemysłowej produkcji zmieniając na składniki typu "E".

Pamiętając o tradycji i korzystając z najnowszych rozwiązań technicznych tworzymy najwyższej jakości produkty, które mamy nadzieję, spełnią Państwa oczekiwania.